Direct aanmelden?

Bent u dental professional, maar nog geen lid? Meldt u dan aan.

Aanmelden

Wachtwoord kwijtgeraakt?

Klik hier


Op zoek naar een nieuwe collega?
Log snel in en bekijk de laatste Speurders!

lees verder

HD: Vragen over Spyware

 

Mijn computer is besmet met Spyware programmatuur, wat kan ik doen.?

Voor het installeren van Ad-Aware SE, klik hier

Met de introductie van de nieuwe generatie shareware programma's op het internet is een nieuwe ontwikkeling opgedoken. In plaats van een gratis gebruiksperiode waarna voor een programma betaald moet worden heeft men nu besloten om sommige programma's verspreiden met gesponsorde onderdelen. Dit wordt gedaan om de ontwikkelingskosten terug te verdienen.

Een voorbeeld hiervan is het bedrijf FastTrack, deze levert nu bij het programma Kazaa ongevraagd een vijftal andere programma's mee die ook op uw systeem ge´nstalleerd worden.

Deze extra onderdelen kunnen grote, en ongevraagde, problemen op uw systeem veroorzaken. De B3d Projector maakt bijvoorbeeld gebruik van de rekenkracht van uw systeem voor het uitrekenen van technische projecten waarvoor veel computerkracht vereist is. Door de werking van dit pakket zal uw systeem aanzienlijk minder goed presteren dan eerst.

Het grootste probleem zit echter in de echte Spyware die zich met de internet verbinding bezighoudt. Onderdelen als SaveNow en de New.Net application tappen uw internet verkeer af en rapporten aan hun ontwerpers welke sites uw computer allemaal bezoekt. Ze weten niet wie u bent, ze registreren alleen welke combinaties van sites u bezoekt.

Het probleem zit in de wijze waarop uw internet verbinding in de gaten wordt gehouden, in plaats van een nette oplossing is gekozen voor een onopvallende methode die grote risico's met zich meebrengt.

Spyware voorkomen

"Voorkomen is beter dan genezen", dit geldt voor uw gezondheid net zo als voor de gezondheid van uw computer. Probeer ten alle tijden uw systeem Spyware vrij te houden. Het installeren van Spyware betekent niet direct dat uw verbinding niet meer zal werken, maar juist wanneer u zelf iets verandert kan dit ongewenste gevolgen hebben.

Bij het installeren van programma's krijgt u over het algemeen een bericht of uw "extra" of "promotional" software wenst te installeren. Dit dient u altijd te voorkomen, de programma's geven vrijwel altijd de optie om deze ongewenste onderdelen niet mee te installeren. Lees dus goed de installatie procedure door.

Naast het controleren of een programma Spyware bevat zijn er ook gegarandeerd schone alternatieven welke hetzelfde of beter werken dan het origineel. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld Kazaa Lite.

Voor een verder overzicht van dergelijke download progamma's en eventuele schone alternatieven kunt u terecht op de Nederlandse site van: http://www.museekster.com/index.html.

Symptomen van een Spyware probleem

De problemen die Spyware kan veroorzaken kunnen verschillen. In het vervelendste geval kunt wel verbinding maken met het internet, maar uw Internet Explorer of ander programma werkt niet langer. U krijgt geen pagina's te zien en u krijgt na enige tijd een foutmelding te zien in Internet Explorer. Een ander probleem kan zijn dat uw systeem onwerkbaar traag wordt door de Spyware.

U kunt nu een aantal stappen doorlopen om tot de conclusie te komen of het hier een Spyware probleem betreft.

 1. U heeft de laatste keer dat u het systeem gebruikte, en het internet nog werkte, iets gewijzigd in een programma of heeft u iets gewist van de harde schijf
 2. U heeft de laatste keer dat u het systeem gebruikte, en het internet nog werkte, een nieuw programma ge´nstalleerd
 3. U heeft iets gewijzigd aan uw Firewall (ZoneAlarm, E-safe, Norton Internet Security etc)
 4. Uw systeem is vastgelopen of u heeft een virus gehad

Indien ÚÚn van de eerste twee stellingen bij u van toepassing is, dan is de kans aanwezig dat het hier om recente Spyware gaat. In het geval van de laatste twee stellingen is het raadzaam te controleren welke wijzigingen zijn doorgevoerd en dat deze, indien mogelijk, teruggedraaid worden.

Voor andere Windows versies is het aan te raden om te laatst ge´nstalleerde software te verwijderen. Er geldt voor alle versies van Windows dat u eerst uw Firewall moet de´nstalleren via het Softwarescherm in Configuratiescherm.

Verdere aanwijzingen van de aanwezigheid van Spyware kunnen gevonden worden bij het onderdeel software van het configuratiescherm. Door dubbel te klikken op het icoon van Software in uw configuratiescherm krijgt u een overzicht te zien van de ge´nstalleerde software.

De volgende beknopte lijst bevat een aantal van de meest bekende spyware programma's:

 • B3D projector
 • BearShare
 • Bonzi Buddy
 • CometCursor
 • Gator
 • KaZaA
 • LimeWire
 • New.Net
 • Offerware
 • SafeNow
 • Webhancer
 • WebShots

Voor een complete lijst kunt u terecht op http://www.cexx.org/adware.htm

Spyware verwijderen

Eventueel ge´nstalleerde Spyware uit de bovenstaande lijst dient verwijderd te worden om uw systeem weer werkend te krijgen. De meeste problemen worden veroorzaakt door het download programma Kazaa.

Het is aan te raden om eerst Kazaa te verwijderen, vervolgens eventuele andere programma's en als laatste eventueel WebHancer. Na de verwijdering van WebHancer zal uw systeem opnieuw opgestart worden.

Het meest belangrijkste is om eventuele spyware op de correcte wijze te verwijderen, het liefst met behulp van een speciaal hiervoor ontwikkeld programma zoals Ad-Aware. Indien spyware onjuist verwijderd wordt of wanneer deze software defect raakt kunt u niet langer gebruik maken van het internet.

U kunt in de meeste gevallen echter zelf snel en eenvoudig de problemen oplossen oplossen. Er zijn gratis programma's te verkrijgen die uw verbinding hoogstwaarschijnlijk weer kunnen herstellen.

Wanneer uw systeem niet langer het internet op kan is het lastig om de juiste programma's binnen te halen. Het is dus aan te raden de volgende programma preventief al op te slaan op uw systeem voor het geval ze nodig zijn op een later moment. U kunt ze uiteraard ook op uw werk of bij een kennis van het internet af halen.

 1. Ad-Aware

Om te controleren of uw systeem nu al spyware bevat kunt u Ad-Aware downloaden en installeren. Klik hier voor een gedetailleerde uitleg over Ad-Aware

Tevens is het aan te raden uw systeem te voorzien van een goede virus scanner.
Via http://antivirus.pagina.nl/ kunt u ook direct informatie vinden over het aanschaffen van dergelijke anti virus software.

Meer informatie over Spyware

U kunt voor verdere informatie over spyware terecht op de volgende pagina's:

Nederlands:
http://spyware.pagina.nl/
http://www.dedigitalerevolutie.nl/software/spyware.htm
http://www.diskidee.nl/internet/cursussen/index.htms/1433

Engelstalige pagina's:
http://simplythebest.net/info/spyware.html
http://www.cexx.org/adware.htm
http://www.wilders.org/spyware.htm
http://www.resnet.bris.ac.uk/docs/adware.html


Terug

Copyright ę 2018 DentalPlaza. All Rights Reserved. | Privacy Statement


BarTrack«
BarTrack is de enige complete scanoplossing speciaal ontwikkelt voor de druk bezette Dental Professioneel, bestellen, informatie opvragen, registreren...

lees verder

Helpdesk vragen?


lees verder