Direct aanmelden?

Bent u dental professional, maar nog geen lid? Meldt u dan aan.

Aanmelden

Wachtwoord kwijtgeraakt?

Klik hier


Op zoek naar een nieuwe collega?
Log snel in en bekijk de laatste Speurders!

lees verder

Tandartsfobie

Tandartsfobie kan nu verholpen worden in 3 sessies van 45 minuten. Dit alles door middel van een jonge technologie genaamd EMDR, een techniek die al langer werd gebruikt voor posttraumatische stress stoornissen.

Terug in de tandartsstoel

Door CARL MUREAU

Een fobie voor de tandarts komt vaak voort uit een traumatische ervaring in een ver verleden. Via therapie kunt u terug in de tijd om de angst te overwinnen.

Klinisch psychologe Wendy Kok(r) aan het werk. 'Narcose neemt je angst niet weg.'FOTO COR DE KOCK
Goed nieuws voor mensen die zó bang zijn voor de tandarts, dat ze al jaren hun gebit verwaarlozen. Een nog jonge therapie, EMDR genaamd, helpt menig patiënt eenvoudig van zijn fobie af. Drie sessies van pakweg drie kwartier en de patiënt durft weer plaats te nemen op de tandartsstoel.

Ongeloofwaardig? Het werkt, weet Ad de Jongh, hoogleraar aan de VU in Amsterdam en verbonden aan de Stichting Bijzondere Tandheelkunde (SBT) aldaar. Hij is niet alleen gz-psycholoog en (angst)tandarts, maar ook dé Nederlandse EMDR-deskundige. Die therapie is inmiddels redelijk ingeburgerd om mensen te genezen van post-traumatische stress stoornissen. Mensen die niet meer de oude zijn na een ongeval, het plotse verlies van een geliefde of een natuurramp komen op deze manier over hun blokkades heen.

Tandartsfobie komt niet zelden óók voort uit een traumatische gebeurtenis in een soms ver verleden. Mensen zijn dan zo zwaar toegetakeld door hun tandarts, of ze hebben zulke pijnlijke of schokkende momenten doorgemaakt, dat het zweet hun al uitbreekt als ze alleen maar aan die vreselijke stoel dénken. Voor hen biedt EMDR uitkomst. Van de zestien miljoen Nederlanders zijn er 800.000 zo bang voor de tandarts, dat ze gewoon niet meer gaan. In het hele land zijn daarom al veertig angsttandartsen actief, die met veel liefde en geduld fobische patiënten weer klaarstomen voor de tandartsstoel. Dat gebeurt veelal door ze op een veilige en rustige manier langzaam maar zeker bloot te stellen aan de stoel, de boor en het haakje.

Zo'n aanpak kost tijd en geduld. Het lukt niet altijd. In het uiterste geval kan narcose helpen, want zo'n verwaarloosd gebit moet ooit eens grondig worden aangepakt. ,,Maar met narcose neem je de angst niet weg, dus een volgende keer durft meneer of mevrouw weer niet te komen,’’ zegt klinisch psychologe Wendy Kok van het Medisch en Tandheelkundig Centrum (MTC) Oosterhout. Daar zijn nu alle denkbare behandelaars aanwezig .

EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) is een methode om tandartsangst bij de wortel weg te nemen. Hoe het werkt? De patiënt moet met zijn gedachten terug naar die traumatische ervaring die hem eeuwige angst voor de tandarts opleverde. Hij moet aangeven welke negatieve emotie dat beeld bij hem oproept én welk positief/neutraal gevoel hij daarbij zou willen hebben.

Als de patiënt die herinnering vastpakt, leidt de therapeut hem af met handbewegingen die hij met het oog moet volgen. Luisteren naar tikken (afwisselend links en rechts) via een koptelefoon kan ook. In de hersenen komt een versneld verwerkingsproces op gang, waardoor de negatieve emotie verdwijnt. De patiënt kan na zo’n behandeling aan de traumatische gebeurtenis terugdenken, zonder dat dit spanning oplevert.

Verlost van angstzweet op het hele lijf, hartkloppingen of blinde paniek kan de met EMDR behandelde patiënt weer plaatsnemen op de ligstoel. De tandarts kan zijn (herstel)werk gaan verrichten en soms een achterstand van dertig jaar goedmaken. Wat de EMDR-therapie exact teweegbrengt in de hersenen is nog altijd onderwerp van veel internationale studies. Kok: ,,Het klinkt soms als een wonder, maar het werkt echt.’’

Buiten de universiteitskliniek van de VU in Amsterdam is MTC Oosterhout het eerste tandheelkundig centrum met een eigen EMDR-therapeut in huis. Te verwachten valt dat meer klinieken zullen volgen. Nu nog is een obstakel, dat er te weinig therapeuten zijn en dat verzekeraars de behandeling meestal niet vergoeden.

Terug

Copyright © 2019 DentalPlaza. All Rights Reserved. | Privacy Statement


BarTrack®
BarTrack is de enige complete scanoplossing speciaal ontwikkelt voor de druk bezette Dental Professioneel, bestellen, informatie opvragen, registreren...

lees verder

Helpdesk vragen?


lees verder